Ser kozi – fenomen natury o specyficznym smaku, który można pokochać.

Zwiększone spożycie mleka koziego i jego przetworów jest wynikiem mody na zdrowe odżywianie i szczerze mówiąc to w odróżnieniu na modę na produkty bezglutenowe jest jak najbardziej pozytywną zmianą dla naszego organizmu.
 
Kilka lat temu spotkałem się z mlekiem i serem kozim i powiem szczerze, że ze względu na walory smakowe zupełnie nie przypadły mi do gustu. Dopiero jak wyjechałem za granicę odkryłem różne połączenia sera z innymi produktami i jego specyficzny smak doskonale się z nimi komponował sprawiając, że smakował bardzo dobrze. Teraz uwielbiam ser kozi na gorąco najlepiej pieczony w połączeniu z liśćmi sałaty, burakami lub czerwoną cebulą na ciepło. Jeden z takich przepisów za chwile Wam zaprezentuje. Najpierw jednak chce Wam przedstawić zalety serów kozich i mleka z którego one powstają i pokazać Wam, że warto zamienić je w waszej lodówce z mlekiem krowim.
 
 
Podstawowym składnikiem serów jest białko stanowiące ponad 20% ich masy.
Białka serów kozich zawierają wszystkie niezbędne dla organizmu aminokwasy (leucyna, izoleucyna, lizyna, treonina, metionina, fenyloalanina, tryptofan, walina ), których organizm nie może wytworzyć, lecz pobiera z pożywienia. Białko mleka koziego nie zawiera głównych frakcji globulin występujących w mleku krowim i zawiera kazeiny w postaci zbliżonej do mleka kobiecego, dlatego też wyeliminowane są główne czynniki alerogenne. Poza tym ma niewielką ilość laktozy, a to ważne jest dla ludzi chorych na cukrzycę, posiada dużą  zawartość oligosacharydów, które są probiotykami i docierając do jelita grubego stają się pożywką dla naturalnej flory bakteryjnej.
 
Ciekawą cechą odróżniającą produkty kozie od krowich jest to, że kuleczki tłuszczu koziego są mniejsze, dzięki czemu jest on lepiej zemulgowany, dzięki czemu są łatwo trawione i przyswajalne w jelicie cienkim człowieka.
 
W swoim składzie sery kozie mają także egzogenne kwasy tłuszczowe. Jeśli chodzi o witaminy to zawiera gotową już witaminę A, a nie karoten, czyli prowitaminę. Znajduje się w nim również pięciokrotnie więcej niż w mleku krowim, kwasu orotowego, czyli tzw. witaminy B13, która w młodych organizmach służy do budowy komórek, natomiast u ludzi starszych przyczynia się do regeneracji tkanek. Poza tym zawiera witaminy D, E, B1, B2 i PP oraz szczególnie ważny dla młodych kobiet kwas foliowy. Biorąc pod uwagę sole mineralne sery kozie, jako jedyne wśród produktów spożywczych, są najbogatszym źródłem wapnia. Spożycie 10 dkg pełnotłustego sera koziego w pełni pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na ten składnik. Poza tym zawierają fosfor i potas, a także duża ilość łatwo przyswajalnego żelaza szczególnie ważnego dla osób cierpiących na anemię.
 
Absolutnie wyjątkową cechą mleka koziego i jego przetworów jest całkowity, gwarantowany brak metali ciężkich w składzie. Koza jako jedyny przeżuwacz skutecznie filtruje i izoluje wszystkie te zanieczyszczenia pozbywając się ich z organizmu.
 
Podsumowując mleko kozie jest doskonałym substytutem mleka krowiego, zwłaszcza w przypadkach złego wchłaniania, zaburzeń trawienia (również kolek niemowlęcych), zespołu nietolerancji białek mleka krowiego, alergii pokarmowych, zwłaszcza żołądka i dwunastnicy. Mleko kozie jest również stosowane we wszelkich stanach chorobowych (np. astma, a nawet wczesne stadia raka) i osłabieniu organizmu. Szereg lekarzy przepisuje mleko kozie jako naturalny środek pomagający w wielu stanach chorobowych oraz jako środek profilaktyczny.
 
Chciałbym jednak zwrócić uwagę na dwie moim zdaniem ważne informacje, które należy sprecyzować.
 
  • Po pierwsze mleko kozie może nie musi być cudownym lekiem na skazę białkową i podobne przypadłości alergiczne. Faktem jest, że mleko kozie ma znikomą zawartość kazeiny, która jest głównym czynnikiem uczulającym w mleku krowim ale prowadzone badania pokazują, że w wielu przypadkach nie chodzi tylko o kazeinę. Mleko krowie, kozie i owcze mają wspólne około 80% cech budowy i wszystko zależy od tego na które konkretnie z czynników jesteśmy uczuleni.
  • Po drugie mleko krowie i kozie zawierają tyle samo tłuszczu (3,5 – 4,8%) więc niesłuszna jest teoria jakoby mleko kozie było mniej tłuste. Różnica bierze się z tego, że granulki tłuszczu w mleku kozim są trzy razy mniejsze niż w mleku krowim, a to sprawia wrażenie, jakby mleko kozie było homogenizowane, czyli tłuszcz był zawarty w całym mleku.
  • Na koniec chciałbym jeszcze zaznaczyć, że mleko kozie jest wykorzystywane nie tylko jako produkt spożywczy ale również  kosmetyczny. Kosmetologia wykorzystuje jego pielęgnacyjne właściwości, znane od starożytności dzięki słynnym kąpielom Kleopatry, które ją relaksowały i upiększały dzięki składnikom ukrytym w białym płynie.
 
Ale my zajmiemy się przygotowaniem smacznego obiadu;
Kozi ser w panierce z kaszy many, z miksem sałatkowym i marmoladą z czerwonej cebuli.
 
Przepis dla 2 osób:
2 szt. sera koziego twardego (ja znalazłem porcje po 150g)
¼ szkl. kaszy many do panierki
1 jajko do panierki
1 opakowanie liści sałatkowych
100 g pomidorów koktajlowych
 
Marmolada z czerwonej cebuli:
4 średnie czerwone cebule
½ szkl. soku z żurawiny lub wytrawnego czerwonego wina
1 laska cynamonu lub 1 łyżka cynamonu w proszku
3 łyżki miodu
na dressing sałatkowy:
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
1 łyżka octu winnego
5 łyżek oleju
 
Wykonanie:
Najpierw proponuje przygotować marmoladę z czerwonej cebuli. Cebulę szatkujemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy sokiem lub winem, dodajemy cynamon i miód i gotujemy na małym ogniu około 20 minut do czasu aż cebula zmięknie.
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni i w tym czasie przygotujemy dressing do sałatki. Miód, musztardę, ocet umieszczamy w miseczce i roztrzepujemy trzepaczka aż powstanie jednolita masa. Następnie dodajemy stopniowo olej i dalej utrzepujemy aż całość zmieni barwę na jasną i lekko zgęstnieje. Dressing gotowy. Teraz musimy opanierować serki w jajku I kaszy mannie i wkładamy je do piekarnika na ok 10 minut.
Liście sałaty myjemy dodajemy pokrojone na polowy pomidory koktajlowe i zalewamy dressingiem dokładnie mieszając.
Na tak przygotowaną sałatkę umieszczamy gorący kozi ser a na ser nakładamy gorącą marmoladę z czerwonej cebuli.
Całość stanowi niesamowitą mieszaninę smaków.
 
 
Smacznego :)
 
 
 
 
 
 
 
 
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Dietetyczne posiłki. i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

99 odpowiedzi na „Ser kozi – fenomen natury o specyficznym smaku, który można pokochać.

  1. ~photographka pisze:

    Bardzo fajny blog :) Zapraszam również na mojego http://photo-common-creative.blogspot.com/ , na którym znajdziesz darmowe zdjęcia.

  2. ~Marcin pisze:

    Nie rozumiem czemu autorowi przeszkadza dieta bezglutenowa? Czyżby nie wiedział jaki wpływ ma organizm?

    • mariwoj pisze:

      Nie przeszkadza mi dieta bezglutenowa. Tylko uwazam ze nie mozna ulegac modzie a ktos kto jej potrzebuje jest mu jak najbardziej wskazana :) Pozdrowionka :)

  3. ~serek pisze:

    fantastyczny pomysł na ser kozi, muszę go wypróbować:) a ja proponuje Ci pyry z gzikiem, nie jest to ser kozi ale zapewniam że bardzo smaczny

    http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/03/pyry-z-gzikiem.html

  4. Jak dotąd nie sięgałam po sery kozie ale chyba to zmienię. Przepis brzmi smacznie, wypróbuję. Zapraszam do siebie i pozdrawiam.

  5. ~mama pisze:

    bardzo ciekawy artykuł :)
    zobacz też mój o kozim mleku
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/09/kozie-mleko.html

  6. ~mkr pisze:

    Uwielbiam wszyskie sery , kozi też. Zapraszam Cię na makaronową zapiekankę z kurczakiem duuuużą ilością serów ,pozdrawiam
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/03/zapiekanka-makaronowa-z-kurczakiem.html

  7. ~ugh pisze:

    Co to konkretnie znaczy „twardy ser kozi”? To taki odpowiednich tzw. „serów żółtych” z krowiego mleka? Pytam, bo chciałabym przyrządzić opisaną potrawę, ale nie wiem nic o zasadniczym składniku.

  8. ciekawy przepis:) zajrzyj do mnie, może też coś Ci przypadnie do gustu: http://www.kopalniasmaku.pl

  9. ~Maria pisze:

    Dla osób z alergiami albo nietolerancją pokarmową dot. nie trawienia kazeiny, laktozy albo białka roslinnego glutenu mleko krowie, owcze, kozie, kobyle, ośle itd. oraz pochodne od mleka są zakazane dla zdrowia. Moim zadniem dla tych zdrowych też zwłaszcza mleko nie jest zdrowe na przykałdzie mojej rodziny. Wujek zdrowy i pijał około 1/2 litra mleka dziennie i zaniemógł. Nie umiał schylić się żeby napalić w piecu i wskoczyć na swój ulubiony rower. Bo jest emerytem ma 77 lat i jeszcze był bardzo sprawny do czasu – jak zaczął jeźdźić sobie do krowy po zdrowe wiejskie mleczko. Dopiero poszedł po rozum do głowy ciocia jego żona a moja rodzina ze skazą białkową nie pija melka i nie jada nabiału.
    Po odstawieniu mleka dopiero po 3 miesiącach odtruł ciało i znowu wraca do życia i wskoczył na rower jak dawniej.

    • mariwoj pisze:

      Ale czasem mozna sie skusic na taka odmiane. Jesli oczywscie jestesmy przekonani do tego i nie mamy przeciwskazan zdrowotnych :)

  10. ~tss pisze:

    Ser kozi dobrze smakuje z truskawkami, np jak tu -http://www.stachurska.eu/?p=14424 .

    • ~Maria pisze:

      A co z nietolerancją kazeiny i laktozy na krowie mleko.
      Nie ma chyba znaczenia że kozie – też szkodzi.
      A co z łączeniem mleka z roślinami czy to jest strawialne dla ciała ludzkiego, chyba nie. Żydzi nie łączą mleka z mięsem i z innymi, mają wręcz oddzielną kuchnię, dwa zlewy, dwa koplety talerzy, d wa komplety sztućców do jedzenia.

  11. ~Żabka pisze:

    po zjedzeniu kawałeczka koziego sera czuję go w sobie przez tydzień. Dziękuję bardzo za takie przysmaki, choćby nie wiem, jak zdrowe.

  12. ~Oskar pisze:

    Co do spożycia 100 gr pelnotlustego sera, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie wapna, to nie jest dobry pomysł. Wówczas przyjmujemy duża ilość tluszczu nasyconego. Pzdr

    • mariwoj pisze:

      Jasne ze nie jest dobrym pomyslem uzupelnianie wapnia jedzeniem tylko sera koziego. Ale jest to czynnik ktory jest duza zaleta takiego sera. Pozdrawiam

  13. ~milon pisze:

    Moje dziecko je tylko sery kozie. Wykluczylismy mleko krowie a w szczególności sery żółte watpliwej jakosci.

  14. ~Gość pisze:

    Świetny przepis z kozim serem, pozdrawiam.
    Polecam też taki
    http://inews.com.pl/WordPress3/paszteciki-z-ciasta-francuskiego

  15. ~kasia pisze:

    Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła mi coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes). Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te zbędne kg, wiem tylko, że nie głodowałam i jadłam ulubione potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

  16. ~Kryswal pisze:

    Nie wiem czemu, ale mam jakieś opory przed kozim serem :( Ale może skuszę się na ten przepis :)

  17. HealthyVibes pisze:

    Rewelacyjny wpis! Też po spróbowaniu sera koziego miałam mieszane odczucia do swojej dalszej przygody z nim ;) na pewno wypróbuję któryś z przepisów i być może powrócę do tego „romansu” ;)) Pozdrawiam!

  18. Już dawno odkryłam zalety koziego sera. Odpowiada mi też jego smak. Jednak dla wielu osób cena może być zaporowa. Niestety jest drogi.
    Przepis wygląda zachęcająco. Być może wypróbuję, choć zazwyczaj robię potrawy nieskomplikowane. Z lenistwa chyba.
    A przy okazji zapraszam na chwilę relaksu na mój blog „Zapisane w Locie”
    http://czarownica-a-bagien.blog.onet.pl/

    Pozdrawiam serdecznie i życzę wielu udanych kulinarnych pomysłów :)

  19. ~kasia pisze:

    Masz nadwagę? Nie możesz schudnąć? zaczniesz głodówkę ? Brak Ci motywacji? Ten problem mają wszyscy! Al// B już nie ja. Pozbyłam się nadwagi raz na zawsze-12kg w 4 miesiący. Bez głodowania, bez cellulitu i energią na cały dzień. Jak ? Wejdź i się dowiedz (idealnafigura.com/gberes). Zadbaj o swoje zdrowie już dziś.

  20. ~osa pisze:

    A jak podnosi cholesterol, to bedziecie bardzo zdziwieni.

  21. ~Miroos pisze:

    Cały rulonik sera koziego w sałatce to lekka przesada…

  22. ~Anna pisze:

    Ja odradzam ludziom mleko zwierzęce. Jakby nie było jesteśmy jedynymi ssakami którzy piją mleko w dorosłym życiu. Moim zdaniem to daje do myślenie. Polecam ciekawe przepisy – jestestymcojesz.pl

    • mariwoj pisze:

      Cos w tym jest i znam pozycje Gillian McKeith. Ale uwazam ze mozna urozmaicac diete w rozne produkty ktore jesli nawet nie sa do konca zalecane to czasem mozna je zjesc. W przeciwnym wypadku chyba juz nic nie pozostaloby do zjedzenia

  23. ~alergolog pisze:

    Osobiście b lubię ser kozi ale zgodnie z danymi z literatury absolutnie nie można zaleca go w zastępstwie mleka krowiego w razie tzw skazy bialkowej, mleko kozie jest tez mniej odżywcze i bogate w witaminy od krowiego. Umiar jest wszędzie cnota :-)

  24. ~wadwicz pisze:

    I owszem. Zgadza się, ale ser kozi jest w Polsce drogi. Nie każdego na to stać. Wszelkie przetwory mleczne są drogie z tym, że właśnie ser kozi jest na pierwszym miejscu jeżeli chodzi o cenę.

    • mariwoj pisze:

      To prawda ze jest drozszy niz krowi ale od czasu do czasu mozna sobie na niego pozwolic. Grunt to urozmaicac diete w rozne produkty

  25. ~Lukasz pisze:

    Witam. Mój syn miał skazę białkową po mleku krowim. Zamieniliśmy je na kozie i problem zniknął. Dzisiaj już nie ma takiej potrzeby ale wiem że przy następnym dziecku jeżeli to tylko będzie możliwe postaramy sie znowu o kozie mleczko. Pozdrawiam

    • mariwoj pisze:

      Swietnie. Mieliscie szczescie ze zadzialalo bo czasem niestety nie dziala jako zastepnik przy skazie bialkowej. Pozdrawiam

  26. ~zlo pisze:

    A co jest negatywnego w diecie bezglutenowej? Zboza to trucizna, wiec prosze doedukuj sie zanim zaczniesz pisac takie bzdury, na poczatek proponuje williama davisa.

    • mariwoj pisze:

      Zboza to nie tylko trucizna ale i produkt spozywczy ktory dostarcza nam wielu skladnikow odzywczych od wiekow. Kazdy moze stosowac taka diete jak mu odpowiada. Ja dziele ie wlasnie tutaj moja wiedza. Pozdrawiam

  27. to i ja się dołączę z przepisem zawierającym ser kozi – polecam, zapiekanka bardzo smaczna.
    http://kopalniasmaku.pl/przepisy/52-100041-zapiekanka_cukiniowo_serowa.html

  28. ~mxzptlk pisze:

    Polecam ser kozi z czosnkiem na świeżej bagietce – poezja smaku, idealna na zagryzkę po libacji :D

  29. ~Grzegorz pisze:

    Ciekawy artykuł – gratuluje – , będący połączeniem pasji kulinarnej i troski o zdrowie, popartej konkretną wiedzą.
    —————
    http://www.biology.blog.pl

  30. ~witty pisze:

    …”szczerze mówiąc to w odróżnieniu na modę na produkty bezglutenowe jest jak najbardziej pozytywną zmianą dla naszego organizmu…”
    Trudno odnieść się pozytywnie do dalszej treści po takiej bzdurze na początku:(

    • mariwoj pisze:

      Poza ludzmi ktorzy sa alergikami na gluten i im szkodzi cala reszta popada w jakas skrajna mode. To autor mial na mysli. Pozdrawiam :)

  31. ~aa pisze:

    a nie za drogi???

  32. ~magda pisze:

    Ja mlekiem i serami kozimi zachwyciłam się przez przypadek :) zaczęło się od sera koziego do smarowania a później ogromnym zaskoczeniem był smak mleka koziego, dlaczego ja go nie próbowałam wcześniej? bo mi mówili w rodzinie, że jest niedobre sic! Nic podobnego :) od tego czasu i sery kozie i mleko jakoś tak się stało notorycznie są w lodówce.. Przepis wygląda ciekawie, nie panierowałam jeszcze w kaszce mannej :)

  33. ~Na zdrowie pisze:

    Nie miałem okazji spróbować mleka, czy sera koziego, chociaż spotykałem się z nimi.
    O jego walorach zdrowotnych także.
    Specjalnie jednak nie ciągnęło mnie by spróbować, aż do tego momentu.
    Smakowicie wygląda w tej panierce. :)

  34. ~limonka pisze:

    A jak się robi ser kozi, czy może ktos wie? Tzn. droga od mleka do sera jak wykonać?

  35. ~Ola pisze:

    Oooo…osobiście bardzo lubię, chociaż rzadko mam przyjemność jeść :) Bardzo fajna propozycja podania :)
    http://chillijemy.blogspot.com/

  36. ~ewa pisze:

    produkty kozie są bardzo zdrowe,kupuję sery kozie i owcze w sklepach Alma,jest w czym wybierać,są pyszne, mleko kozie i owcze też jest w sprzedaży,bardzo zdrowe,kupuję także jogurty kozie,znakomite.Nie kupuję produktów krowich.

    • mariwoj pisze:

      To swietnie grunt to jesc tak jak sie lubi. Czasem i produkty z mleka krowiego sa smaczne. Grunt to dobierac cos dla siebie.

  37. ~mama pisze:

    nie ma jak kozi ser:)
    zobacz moje bardzo oryginalne buraczki z kozim serem
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/2014/03/buraczki-z-kozim-serem.html

  38. ~kasia pisze:

    Od lat zmagałam się z moimi kg! Próbowałam różnych sposobów na pozbycie się nadwagi, ale waga wracała. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:) Chcesz się dowiedzieć więcej? zajrzyj
    http://www.idealnafigura.com/gberes

    • mariwoj pisze:

      No ja tez bez zadnego problemu utrzymuje wage jedzac odpowiednio laczac produkty cieszac sie makiem roznorodnosci przy tym :)

  39. ~Janet pisze:

    Moja historia z kozim serem zaczęła sie podobnie. Najpierw nie przypadł mi do gutu a teraz prawie co dzień konsumuje go w postaci quiche. Chyba jak następny raz zawitam do Ciebie złoże zamowienie na obiad pięcio daniowy by nadrobić ze smakami:-) póki co zadowole sie sushi rolls które tu w Oz są znacznie tańsze i lepsze niż te u nas a sushi budki znajdują sie na każdym rogu ulicy i maja świeże produkty co dopiero przygotowane / ta kwesta jest nawet ścisłe regulowana przez prawo /

  40. Bardzo lubię kozi ser. Najbardziej właśnie taki w chrupiącej skórce, na sałacie z rukolą i kawałkami moreli. Chyba wkrótce zrobię (zastępując czymś morele), bo zdjęcia są mega apetyczne!
    http://japiernicze-biegam-i-jem.blog.pl/

  41. ~aga pisze:

    Ten przepis z kozim serem smakuje rewelacyjnie…
    http://przepisytv.blogspot.com/2014/03/jajka-w-czysccu.html?q=kozi

  42. ~Marika pisze:

    Bardzo lubię takie artykuły, zawsze można się dowiedzieć czegoś ciekawego. Czekam na kolejne i zapraszam tez do czytanie mojego bloga http://e-galimatias.blog.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>